Ai, elektriciteit wordt 8 procent duurder!
Heeft u zonnepanelen op uw dak staan? Dan is er een grote kans dat buren u met een schuine blik zullen aankijken ;-). Door de oversubsidiëring van zonnepanelen lopen we in Vlaanderen namelijk tegen een schuld van maar liefst 2 miljard (!) aan. De oorzaak? Zonnepanelen. Waarom? Dat leggen we u uit.
Vanaf 2016 gaat uw elektriciteitsfactuur omhoog
De energiefactuur van een gemiddeld gezin gaat met 8% omhoog. De minister van Energie heeft dit bekendgemaakt. Dit komt door de oversubsidiëring van zonnepanelen. Er wordt nu echter besloten dat de schuld van 2 miljard wordt doorberekend aan gezinnen middels de elektriciteitsrekening. Kleine correctie: voor arme gezinnen komen er hier en daar correcties. De minister geeft aan dat ze dit wel moet doen om ervoor te zorgen dat de oversubsidiëring geen half miljard euro schuld veroorzaakt. "Nu ingrijpen is cruciaal" zegt ze.
De prijzen van elektriciteitsfacturen zijn nu extreem laag. De stijging zal ervoor zorgen dat het niveau weer op die van 2013 komt te liggen. "De impact is hierdoor vrij beperkt" belooft ze.
Nog meer stijgingen door BTW?
Of de impact echt laag blijft is nog maar de vraag. Als het verlaagde BTW tarief voor elektriciteit weer teruggaat naar 21% betekent dit automatisch opnieuw een flinke stijging. Tezamen met de stijging van 8% wordt de elektriciteitsfactuur ineens wel een stuk hoger en zeker voelbaar.
Waarom hebben zonnepanelen zo'n invloed?
Kort door de bocht: de regering wil groene stroom door middel van zonnepanelen stimuleren. En dat is uiteraard goed. Met subsidies zijn ze echter de mist in gegaan. Zonnepanelen zijn in de loop der jaren flink goedkoper geworden. De grootte van subsidies zijn echter hetzelfde gebleven en "uit verhouding" komen te staan. Daardoor moest er geld bij. Tegen 2021 moeten alle groenstroomcertificaten weg zijn.