Domotica, wat zijn de voordelen?

Mike avatar

Mike op 12-02-2016

Domotica wordt in steeds meer woningen geïnstalleerd en dat is niet voor niets; de techniek ontwikkelt alsmaar door en ons snelle leven vraagt om meer gebruiksgemak. Domotica fabrikanten spelen slim in op deze vraag en ontwikkelen steeds betere apparaten om onze woningen slimmer te maken. Ontdek hieronder alle voordelen van zo'n slimme woning anno 2016!

Domotica slimme woning

Voordelen van een slimme woning

Het begon met de smartphone. Dit apparaat maakte ons leven gemakkelijker en hielp bij tal van zaken. Inmiddels zijn de smart oplossingen binnenhuis aan een ware opmars begonnen. Apparaten die het wooncomfort verhogen, maar die ook helpen om energie te besparen of ons waarschuwen wanneer er gevaar dreigt (de slimme brandmelder bijvoorbeeld). We hebben de belangrijkste mogelijkheden van een slim huis op een rijtje gezet.

Apparaten op afstand bedienen

Dit kan op korte afstand binnen de woning zelf. Denk hierbij aan het dimmen van verlichting of het sluiten van de gordijnen. Maar ook op grotere afstand kunnen apparaten bestuurd worden. De oven vergeten uit te zetten en hier pas achter komen wanneer je in de file staat? Geen probleem, want middels je smartphone zet je de oven in je keuken gewoon op afstand uit. Andersom kan dit natuurlijk ook: je hebt 's ochtends al een ovenschotel klaar gezet in de oven en voordat je van werk vertrekt richting huis zet je de oven alvast aan zodat je meteen aan tafel kunt zodra je thuis komt.

Apparaten kunnen patronen herkennen

Sta je iedere dag op een gezette tijd op? De apparaten in je woning kunnen hier rekening mee houden. Bijvoorbeeld door 10 minuten voor je opstaat alvast de verwarming aan te zetten zodat je in een behaaglijke ruimte je kopje koffie kunt drinken. Ook de verlichting kan geautomatiseerd worden zodat je niet meer in het donker door je woning hoeft te struinen. En wat dacht je van de rolluiken ophalen en neerlaten bij de eerste schemering of de eerste zonnestralen?

Sfeer creëren vanaf de bank

Een knus sfeertje creëren zonder op te hoeven staan? Met je smartphone kun je lampen dimmen, de muziek aanzetten en eventueel de verwarming een tandje hoger zetten zonder daarbij van je plaats te hoeven komen.

Maximale energie efficiëntie

Een slimme woning is geautomatiseerd. De verwarming staat alleen aan als er iemand thuis is en het nodig is om bij te verwarmen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de verlichting of de rolluiken. Wasmachines kunnen ingesteld worden op tijdstippen wanneer het economisch voordelig is om een was te draaien en zo zijn er tal van slimme oplossingen die zo efficiënt mogelijk omgaan met energie. Met domotica bespaar je op de langere termijn fors op je energiefactuur en zodoende verdien je je investering in domotica systemen al vrij snel terug.

Veilig wonen

In een slimme woning woon je op twee manieren veilig; apparaten schakelen automatisch in en uit of kunnen op afstand bediend worden waardoor kortsluiting e.d. minder snel voorkomt. Daarnaast biedt dit ook mogelijkheden voor als u niet thuis bent, maar wel wilt simuleren dat er iemand aanwezig is in de woning om inbrekers te ontmoedigen. De verlichting kan bijvoorbeeld aangezet worden, net als de televisie of geluidsinstallatie. Zo lijkt het van buitenaf alsof er iemand aanwezig is in de woning en zullen inbrekers niet snel jouw woning uitkiezen om hun slag te slaan.

Altijd besparen met/op domotica installaties

Zoals gezegd zorgt domotica er voor dat apparaten op een efficiënte wijze gebruikt worden binnen de woning waardoor je zult besparen op de energiefactuur. Echter is het bij de installatie van domotica al mogelijk om te besparen.

Installateurs van domotica systemen hanteren namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten. Wanneer je een domotica systeem wilt laten installeren door een professional loont het dan ook om meerdere installateurs met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman aanstelt voor de installatie. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken verzeker je jezelf van de scherpste prijs voor het domotica systeem en heb je de eerste besparing (die in sommige gevallen oploopt tot wel 40%) al direct in de pocket!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!