Elektra draad trekken, hoe werkt het?

Mike avatar

Mike op 18-01-2016

Bij het renoveren van een woning of opknapwerkzaamheden aan een huis komt het wel eens voor dat er elektra kabels getrokken moeten worden. Een elektra draad trekken is niet heel erg moeilijk en vrijwel iedere (handige) klusser kan dit zelf. Hoe dit precies werkt en waar je op moet letten ontdek je in onderstaand artikel.

Elektra draad trekken

Elektra draad trekken

Voordat je begint met de elektra draad trekken is het natuurlijk goed om te weten welke materialen je hier voor nodig hebt. De materialen die je gebruikt bij het trekken van een elektra draad zijn:

 • Elektra draad
 • Trekveer
 •  

  Kleuren van een elektra draad

  Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke kleuren een elektra draad kan hebben en waar de kleur voor staat om zo een veilig elektra netwerk aan te leggen.

 • Bruin - fase draad
 • Blauw - nul draad
 • Geel/groen - aarde draad
 • Zwart - schakel draad
 •  

  Hoe een elektra draad trekken precies werkt

  Je kunt een trekveer gebruiken om elektra draad te trekken. Je voert dan de trekveer door de elektra buis en zorgt er voor dat het uiteinde iets uitsteekt. Mocht de trekveer lastig door de PVC buis gaan kun je de trekveer insmeren met wat afwasmiddel zodat de trekveer gemakkelijker door de PVC buis geleid kan worden. Vervolgens bevestig je de draden die door de PVC buis getrokken moeten worden door het oog van de trekveer. Door het uiteinde van de draden te strippen voordat je deze aan het oog van de trekveer bevestigt zorg je er voor dat het trekken van de draden een stuk gemakkelijker gaat.

  Je kunt nu de elektra draad in 1 keer doortrekken naar het contactpunt, maar zorg er wel voor dat er voldoende draad aanwezig is zodat het uiteinde van de elektra draad niet in de PVC buis verdwijnt. Ongeveer 10 centimeter ruimte op ieder punt zorgt ervoor dat je gemakkelijker kunt werken met de elektra draad. Inkorten gaat immers altijd, langer maken van de draad is wat lastiger.

  Om elektra draad trekken nog makkelijker te maken doe je dit klusje het best met z'n tweeën. De één trekt de elektra draad, de ander begeleidt de draad in de buis.

  Elektra draad trekken uitbesteden?

  Heb je na het lezen van bovenstaande geen idee waar het over gaat of ben je bang dat je iets fout doet (met alle mogelijke gevolgen van dien), dan kun je het beste klusjes rondom elektriciteit uitbesteden aan een professionele elektricien.

  Weet dan wel dat elektriciens onderling uiteenlopende tarieven kunnen rekenen voor hun diensten. Het is dan ook wijs om meerdere vaklui met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman in de arm neemt. Vaak levert zo'n vergelijking je een flinke besparing op die in veel gevallen gemakkelijk op kan lopen tot wel 40% van de totaalprijs!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!