Energieverslinders in huishouden

Mike avatar

Mike op 10-08-2015

In elk huishouden zijn er tientallen apparaten die energie verbruiken. Hieronder zitten ook enkele kleine toestellen die stiekem erg veel energie vreten. In dit artikel noemen we enkele apparaten die uw energierekening torenhoog kunnen laten worden als u ze niet elke keer uit zet op moment dat het apparaat niet nodig is.

Energieverslinders

De energieverslinders op een rijtje

De vijverpomp of aquarium

Een van de apparaten die de hele dag aan moet staan is een vijverpomp. Deze kunnen heel wat energie verbruiken in de loop van een dag. Gelukkig zijn de relatief nieuwere vijverpompen erop gebouwd om energiezuinig zijn werk te doen. Denk daarom na over het vervangen van de pomp als deze vrij oud is.

Sommige gezinnen hebben ook vissen binnenshuis in een aquarium. Omdat hier vaak tropische vissen inzitten, moet het water altijd op een bepaalde temperatuur blijven. Daarom kan een aquarium ook een flinke energieverbruiker zijn. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van het aquarium en wat voor verlichting erin hangt. Maar om aan te duiden hoeveel een aquarium verbruikt: gemiddeld kan dit wel zo'n 200 á 300 euro per jaar kosten aan energie.

Overige energieverspillers

Als u een elektrische boiler heeft, warmt deze continu het water op zodat u direct warm water uit de kraan heeft. Het is wellicht handiger, maar kost wel stukken meer energie. Het beste om te gebruiken om water te verwarmen is een aardgasboiler of zonneboiler.

Een elektrische kachel of een terrasverwarmer zijn ook enorme energievreters. Het is dan wel lekker om 's avonds buiten te zitten als het net wat te fris is, maar het is voor de portemonnee verstandiger om toch een trui aan te trekken.

Ook de oven is een grote energieverbruiker. Zeker het voorverwarmen kost een groot deel onnodige energie. U kunt iets wat u wilt verwarmen ook tijdens het opwarmen al erin zetten. Of vlak voordat het eten eruit kan alvast de oven uitzetten. De oven blijft vaak nog een tijdje warm waardoor u het dan kunt afbakken.

Wat kunt u doen tegen energieverspilling?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen tegen energieverspilling. Het belangrijkste wat u kunt doen is letten op energielabels als u nieuwe apparaten gaat kopen. Daarnaast kunt u de bovengenoemde apparaten proberen zo veel mogelijk uit te laten. Voor meer energiebesparing tips, kunt u terecht bij een elektricien.

Vergelijk verschillende elektriciens in de buurt middels offertes om de voordeligste specialist in te schakelen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!