Nieuwbouw? Denk dan aan domotica!

Mike avatar

Mike op 08-03-2016

Ga jij op korte termijn een nieuwbouwwoning betrekken? Overweeg dan zeker om een domoticasysteem in de woning te laten installeren om het wooncomfort in je nieuwe woning aanzienlijk te verhogen. Lees er snel verder over!

domotica-nieuwbouw

Domotica in nieuwbouwwoning

De bouw van een nieuwe woning is behoorlijk prijzig. Het installeren van een domotica systeem is dan ook misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar toch is het het overwegen waard.

Middels domotica verhoog je niet alleen het wooncomfort in de woning (bijvoorbeeld omdat je de lampen of afstand kunt dimmen), maar kun je op de langere termijn behoorlijk besparen op de energie nota (bijvoorbeeld door een cv-ketel die standaard uitschakelt wanneer je de woning verlaat en zo dus nooit meer onnodig stookt).

Nu alvast voorbereidingen treffen

Om in het begin de kosten te drukken kun je er voor kiezen om slechts de voor jou belangrijke functies te laten installeren. Het is goed om jezelf de vraag te stellen: "Wat verwacht ik van een domotica installatie? Wat is voor mij echt belangrijk en wat zou eventueel nog kunnen wachten?"

Door jezelf deze vragen te stellen kun je bepalen in welke mate je je woning wilt laten automatiseren en kun je ook een goede inschatting maken van de kosten die dit met zich meebrengt.

Je kunt dan in overeenstemming met een installateur alvast de voorbereidende werkzaamheden laten uitvoeren zodat je in een later stadium het domoticasysteem eenvoudig kunt aansluiten. Een voorbeeld hiervan is om een installateur alvast wachtbuizen met trekdraad erin te laten installeren. Het domotica systeem hoeft vervolgens enkel nog maar aangesloten te worden.

Ook is het handig om bij voorbaat al een vrije ruimte van 1 à 2 m² in de buurt van het elektronisch bord te voorzien.

Integratie met andere systemen

Het is goed om nu alvast na te denken over de overige systemen die je wilt laten integreren met het domotica systeem. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de garagepoort of het verwarmingssysteem.

Bij integratie met het verwarmingssysteem zal de woning op voorhand ingedeeld moeten worden in een aantal zones die allen hun eigen behoefte hebben qua temperatuurregeling. Deze zones zullen voorzien moeten worden van aparte circuits en het is dan ook slim om hier op voorhand al rekening mee te houden.

Domotica laten installeren

Wanneer je een domotica systeem wilt laten installeren is het slim om meerdere specialisten met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve vakman aanstelt voor de installatie. Installateurs hanteren namelijk uiteenlopende tarieven voor hun diensten en door ze met elkaar te vergelijken verzeker je jezelf altijd van de laagste installatieprijs. In veel gevallen kan de besparing die je hiermee kunt maken oplopen tot wel 40% ten opzichte van een andere installateur. Altijd doen dus!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!