Woning verwarmen met servers?

Mike avatar

Mike op 14-09-2015

Er zijn talloze manieren om uw woning te verwarmen, maar de volgende manier is een hele unieke. De Nederlandse startup Nerdalize wil woningen verwarmen met servers in plaats van de gewone radiatoren. Eneco zag hier wel wat in en starte samen met Nerdalize een proefproject om het idee te verwezenlijken.

Huis verwarmen met servers
De servers werken dan op twee fronten, ze voeren ingewikkelde berekeningen uit en verwarmen daarnaast ook de woning.

Onnodig warmteverlies servers verwarmen woningen

Datacenters zijn al lange tijd opzoek naar manieren om de warmte die processors uitstralen te gebruiken voor verschillende doeleinden zoals het opwekken van elektriciteit. Het nieuwe aan het idee van Nerdalize is dat de servers in dit geval fysiek in de woningen van de gebruikers geplaatst worden.

Het uiterlijk van de 'eRadiator' mag dan wel niet vernieuwend uit, maar de eigenaren hebben extra profijt hiervan, aangezien er buiten de warmte ook de rekenkracht van de servers ter beschikking gesteld wordt. In de zomer wordt de warmte juist afgevoerd, zodat het niet te warm wordt in uw woning.

Flinke besparing door de servers

Volgens Nerdalize kan het project op grote schaal zo'n 30 tot 55 procent besparen op de energiekosten. Eneco gelooft ook in het project en nam een belang in het bedrijf. Het proefproject zal in 5 woningen plaats gaan vinden en aan het eind van het jaar zal de balans opgemaakt worden om te kijken of dit ook op grotere schaal goed mogelijk is. De rekenkracht van de servers zal gebruikt worden door het Leids Universitair Medisch Centrum voor medisch onderzoek.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!