Verlichting plaatsen

Er zijn een aantal soorten verlichting en elke verlichting is weer anders. Welk type verlichting is waarvoor het meest geschikt? We zullen hieronder de volgende soorten verlichting bespreken: directe verlichting, directe diffuus verlichting en indirecte verlichting.

Verlichting plaatsen

Directe verlichting

Bij directe verlichting wordt het te belichte oppervlak zonder enige filtering rechtstreeks belicht. Dit type verlichting is ideaal om bepaalde voorwerpen of meubels mee uit te lichten, maar directe verlichting wordt ook vaak als algemene verlichting gebruikt. Hierbij wordt dan meestal wel gekozen voor lampen die een brede stralingshoek hebben, denk bijvoorbeeld aan spotverlichting.

Wanneer er wordt gekozen voor directe verlichting als hoofdverlichting, is het wel aan te raden om meerdere lichtbronnen te plaatsen omdat het licht in de ruimte anders niet gelijkmatig zal worden verdeeld. Het voordeel van directe verlichting is dat het licht meer intens is en daardoor een ruimte goed zal uitlichten.

Directe diffuus verlichting

De lichtbron wordt bij direct diffuus licht eerst gefilterd, waardoor er een meer gelijkmatige verdeling van het licht ontstaat. Hierdoor wordt een ruimte dus overal evenveel belicht. Omdat direct diffuus licht weinig reflecties of schaduw veroorzaakt, is het zeer geschikt om bijvoorbeeld een werkplek mee te verlichten. Dit type licht wordt vaak gecombineerd met andere soorten verlichting om zo, voornamelijk 's avonds, meer sfeer te brengen.

Indirecte verlichting

In het geval van indirecte verlichting wordt de directe omgeving van de lichtbron gebruikt om een ruimte te verlichten. Dit zijn dan vaak de wanden in de ruimte of het plafond. Deze worden in zo'n geval ook wel de secundaire reflector genoemd.

Indirecte verlichting is zeer geschikt als algemene basisverlichting, en zorgt voor een open indruk. Het is echter wel zo dat, wanneer indirecte verlichting wordt vergeleken met directe verlichting, er meer en sterkere lichtbronnen nodig zullen zijn om dezelfde lichtsterkte te krijgen. Het voordeel van indirecte verlichting is wel dat het nooit direct in ogen zal schijnen, waardoor het dus nooit als storend ervaren zal worden. Het is wel belangrijk dat de secundaire reflectoren een hoge reflectiefactor hebben.
 

Offertes voor verlichting vergelijken

Wanneer u van plan bent om verlichting in huis te laten plaatsen maar niet precies weet welk type verlichting waar het beste geplaatst kan worden dan kunt u hiervoor natuurlijk ook advies vragen aan de elektricien. Deze heeft veel ervaring met aansluiting van licht en kan u hierover dan ook informeren en adviseren. Door elektriciens uit uw omgeving te vergelijken, bent u in staat om behoorlijk te besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Onze elektriciens bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde elektriciens.
Omdat u van meerdere elektriciens (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw elektro-klus!
Jazeker! U beslist altijd zelf of u de elektro klus laat uitvoeren. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, zonder verplichtingen.