Wisselschakelaar

Met een wisselschakelaar kan een lichtbron worden aangestuurd met twee schakelaars. Op deze manier kan bijvoorbeeld een lamp op meerdere plaatsen worden aan en uit geschakeld.

Wisselschakelaar

Wisselschakelaar combineren met kruisschakelaar

Een wisselschakelaar heeft drie contacten. In een wisselschakeling wordt met twee wisselschakelaars een lichtpunt op twee plaatsen bedienbaar gemaakt. Zoals te zien is in het figuur hieronder, is het afhankelijk van de stand welke schakelaar verbonden is met het lichtpunt.

wisselschakelaar

Een wisselschakelaar kan ook gebruikt worden in combinatie met een kruisschakelaar. Hierin worden tussen de wisselschakelaars één of meerdere kruisschakelaars aangebracht. Op deze manier kan de lamp aan of uit worden gezet vanaf drie of meer plaatsen.

Wisselschakeling

Een wisselschakeling is een combinatie van twee wisselschakelaars die het mogelijk maakt een lamp op twee plaatsen zowel aan als uit te schakelen. Een bekend voorbeeld hiervan is een schakeling onder- en bovenaan te trap. Op beide plaatsen wordt dan een wisselschakelaar aangebracht. Tussen deze wisselschakelaars lopen twee draden, en beide schakelaars kunnen kiezen tussen de ene of andere verbinding. Alleen als ze beide op dezelfde verbinding staan gaat de lamp aan, als een van de twee wordt omgezet gaat de lamp uit.

wisselschakeling

Wisselschakelaar laten plaatsen?

Wilt u graag een of meerdere wisselschakelaars in huis laten plaatsen? Het kan dan verstandig zijn om offertes aan te vragen bij verschillende elektriciens uit uw regio. Zo kunt u eenvoudig vergelijken op prijs en kwaliteit en besparen op uw kosten!

Vragen

Dat mag altijd.

Onze elektriciens bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde elektriciens.
Omdat u van meerdere elektriciens (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw elektro-klus!
Jazeker! U beslist altijd zelf of u de elektro klus laat uitvoeren. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend, zonder verplichtingen.